TRUMLJUD

Trumljud är till skillnad från stegljud, nivån i samma utrymme som källan är placerad, vilket vid en laboratoriemätning är en stegljudsapparat.

 

Idag ställs inga krav på trumljudsnivå i olika utrymmen i Sverige. Dock kan det finnas specifika utrymmen där detta kan vara väsentligt att reducera, tex i ett kontorslandskap med mycket spring där man önskar en tyst nivå eller på en förskola där mycket lek sker på golvet.

 

Laboratoriemätning av trumljud går förenklat till på samma sätt som stegljud, men man mäter även upp nivån i samma rum som stegljudsapparaten är placerad.  Det räcker således att man bara har ett rum där man har en provyta, öppning i golv, där man kan bygga upp en konstruktion, tex bjälklag. Alternativt har man ett ytskikt som appliceras på ett referensbjälklag, vanligtvis betong. På provytan placeras en stegljudsmaskin som är en maskin med flera vikter på rad som lyfts och släpps i en viss ordning med ett smattrande ljud som följd. Ljudnivån mäts i de olika rummen.

 

Det finns några mätstandarder gällande trumljud men ingen är bestämd att gälla i hela Europa än. I Sverige är den mest vedertagna SIS-TR 15:2008 vilken är den vi följer vid mätning av trumljud.

Urval kunder

KONTAKTA OSS

 

Telefon: 0510-911 44

E-post: info@akustikverkstan.se

KONSULT

MONTAGE

LAB

Akustikverkstan i Skaraborg Holding AB

Kinnegatan 23

531 33 Lidköping

 

Telefon: 0510-911 44

E-post: info@akustikverkstan.se

 

Org.nr. 556936-6023

Innehar F-skattebevis och EU-reg.nr SE556936602301

Skickar formuläret…

Servern påträffade ett fel.

Formuläret togs emot.

© AKUSTIKVERKSTAN 2015